Lokalföreningar

Vi samordnar det lokala motståndet och omvandlar frustration till engagemang i våra underföreningar

File Hajdar

Lokalgruppen bildades för att hålla samman motståndet mot Heidelberg Materials (tidigare Cementa) planerade utökningar av kalkbrytning i känsliga naturområden på norra Gotland.

Länk till föreningens facebooksida.

Grenna - Norra Kärr

Sedan flera år tillbaka kämpar vi för att få stopp på en miljöfarlig gruva som ett bolag vill öppna, 1500 meter ifrån Vätterns branta strandlinje på 120 meters höjd över sjön, strax norr om Gränna. Produktionen av sällsynta jordartsmetaller är inte någon vacker historia. Verksamheten har orsakat miljöförstöring och hälsoproblem på de ställen där den förekommer. Framställning av sällsynta jordartsmetaller har varit förknippat med offrade vattendrag och jordar, där den pågått.

Enligt experter vi pratat med finns det idag ingen ofarlig, säker metod att producera de här metallerna med. Det finns bara mer eller mindre farliga metoder.

Länk till föreningens facebooksida.

Flivik - Gåsfjärden

Föreningen vill hindra utökad täkt och hamnverksamhet. Scandinavian Stone och Nybrogrus vill tredubbla verksamheten och söker tillstånd på 30 år. SGU har satt Flivikstäkten som en stentäkt med riksintresse för sin fina och täta granit men i själva verket är det bara 1% av det som bryts som används för sin kvalitet. Resten krossas till grus eller används som sjösten till pirar. Vi anser inte att detta är hållbar utveckling.

Länk till föreningens facebooksida.

Övre Bygden

På ett enormt område - dryga 11 000 hektar - i Kalix och Överkalix kommuner har Boliden Mineral AB beviljats undersökningstillstånd hos Bergsstaten. Man ska söka efter guld, kobolt, koppar, nickel, palladium, platina, silver.

Gruvbrytning i området - kallat Övre Bygden - vore en katastrof för en av Norrbottens vackraste trakter. Här finns skyddsvärd natur, renbetesmark, byar, jordbruk, skog, jaktmarker, fiskevatten - och nationalälven Kalix älv i närheten.

Länk till föreningens hemsida.
Länk till föreningens facebooksida.

Klintehamn

I Klintehamn på Gotland ville SMA Mineral kraftigt expandera två små lokala kalkbrott och förvandla jordbruksbygd till industrisamhälle. Urbergsgruppen Klintehamn ville inte ha den utvecklingen utan att Klinte ska utvecklas enligt regionens tidigare planer där man fokuserar på de gröna och blå värdena i samhället, och bygger nya bostäder för en levande landsbygd på Gotland.

Klinte är tills vidare räddat, SMA har valt att avbryta kalkbrytningen efter ett avvisande i mark- och miljööverdomstolen på grund av olösta trafikproblem.

Länk till föreningens facebooksida.

Bevara Ojnareskogen

Ojnareskogen står kvar! Kanske kommer kalkindustrin vända sig till EU domstolen för att få frågan prövad där men i så fall handlar det om ekonomisk ersättning och inte om att bryta kalk i området. Kampen mellan exploateringsintressen och miljö och natur går vidare på andra ställen men Ojnareskogen är räddad!

Naturvårdsverkets arbete med att bilda nationalpark för detta unika och värdefulla naturområde kan fortsätta.

Länk till föreningen Bevara Ojnareskogens hemsida.

Stoppa gruvan i Rönnbäck

IGE Resources/Nickel Mountain har beviljats 3 bearbetningskoncessioner för Rönnbäcken utanför Tärnaby. Ett storskaligt, kontroversiellt högriskprojekt med nickelbrytning i öppna dagbrott i område med asbest i Umeälvens övre del. Rönnbäck utgör hjärtat av Tärnas historia och är samiska åretruntmarker. FN har för första gången gått in i ett gruvprojekt i Sverige och meddelat regeringen att all gruvverksamhet i Rönnbäck måste stoppas tills FN utrett ärendet. Utredning pågår av FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD).

Vi värnar om våra hemmarker och vår kultur för nuvarande och kommande generationer. Vi vill visa att vi är många som INTE STÖDJER en nickelgruva i Björkvattsdalen, Umeälven och i Hemavan Tärnaby. Vi vill ha långsiktigt hållbara lokalsamhällen där våra barns livsmiljö, mat, liv och hälsa inte hotas.

Länk till facebookgruppen.